Uudet teknologiat kuuluvat arkipäiväämme, ja niiden vaikutus sekä tärkeys elämäämme kasvaa yhä kiihtyvää vauhtia. Valitettavasti elektroninen sektori saastuttaa myös luontoa, eikä ole mikään eettisyyden perikuva. Älypuhelinteollisuus on tästä hyvä esimerkki.
Kun tarkoituksena on valita vastuullinen älypuhelin, minkä merkin puoleen kannattaa silloin kääntyä?
Kuinka valita vastuullinen ja eettinen puhelin?
Kuluttajat eivät aina ole varmoja siitä mikä älypuhelinmerkki kannattaa valita monien joukosta. Mitä kriteerejä tulisi suosia suorituskyvyn, ergonomian, muotoilun, kameran sekä hinnan lisäksi ollakseen varma, että tekee oikean valinnan? Tämä riippuu tietysti jokaisen omista tarpeista. On kuitenkin olemassa kriteeri, joka valitettavan usein jää valinassa huomiotta, ja jota pitäisi nostaa isommin esille; nimittäin älypuhelimen ympäristövaikutus sekä puhelinmerkin vastuulliset sitoumukset.
Huonojen työolosuhteiden, niukkojen resurssien loppuun kuluttamisen sekä luontoon päästettyjen myrkyllisten päästöjen lisäksi, älypuhelimien valmistus ei pelkästään ole kallista puuha vaan tulee myös kalliiksi planeetallemme. Kuluttajat ovat nykyään enemmän huolissaan ja valveutuneita high-tech-tuotteiden ympäristövaikutuksista, mutta välillä on vaikea saada selvää ja luotettavaa tietoja esim. eri älypuhelin merkkien tekemistä toimenpiteistä ympäristön hyväksi.
Tämän postauksen päämääränä on helpottaa tiedonhankintaa. Olemme nostaneet esille aiheeseen liittyvää tietoa, mutta kehotamme myös lukijoita itse ottamaan asiasta selvää, jotta tilanteesta saa muodostettua oman selkeän käsityksensä.
Vastuullisimmat älypuhelinmerkit
Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia ja Blackberry jne. mikä näistä älypuhelinmerkeistä on nyt sitten se kaikkein vastuullisin? Greenpeacen vuonna 2017 julkaiseman vihreämmän elektroniikkaoppaan mukaan älypuhelinten vastuullisuuden kärkeen nousi Fairphone ja toiseksi Apple.
Apple
Tim Cookin johtama firma ilmoittaa ympäristötoimenpiteistään ja Applen Kestävän kehityksen raportit ovat yleisesti sisällöltään varsin selkeitä, niin viimeisimmissä iPhone-malleissa käytettyjen materiaalien (ja kierrätettyjen materiaalien prosentuaalisten osuuksien) kuin myös hiilidioksidipäästöjen, veden- ja harvinaisten maametallien kulutuksenkin osalta. Näihin toimenpiteisiin lasketaan varsinkin energiankulutus, joka on yhä enemmän peräisin uusiutuvista energianlähteistä ja RoHS-direktiivin noudattaminen, jonka tarkoituksena on rajoittaa myrkyllisten aineiden käyttöä elektroniikkalaitteissa. Eikä tässä kaikki, koska tänä päivänä lähes 100 % Applen tehdaslaitoksista on sertifioitu konfliktittomiksi.
Mutta etenkin työntekijöiden oikeuksien saralla Applella on vielä tekemistä. Lähinnä sen takia, että yritys edelleen siirtää suurimman osan vastuustaan alihankkijoilleen sekä toimittajilleen.
Fairphone
Fairphone poikkeaa muista, koska merkki on avoimesti sitoutunut vastuullisuuteen. Eettisyys, puhelimen korjaamisen helppous sekä reilun kaupan materiaalien käyttö (aina kuin mahdollista) – ovat yrityksen perustana. Tämä hollantilainen yritys ansaitsee oman postauksensa. Tai, oikeastaan kaksikin.
Blackberry ja Nokia
Vielä yllättävämpää on, että The Ethical Company -järjestön tekemän älypuhelinten valmistajien rankingin mukaan sekä Blackberry että Nokia ovat sijoitusten kärjessä, kun on kyse ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Blackberry sai vertailussa erittäin korkeat pisteet, mikä asettaa kanadalaisen yrityksen listalle heti Fairphonen jälkeen.
Brändit, jotka tulevat hieman jäljessä
Älypuhelinmarkkinoiden johtajien joukosta osalla on edelleen joitakin vaikeuksia kestävien aloitteiden toteuttamisessa tuotantoprosessissaan. Ikävä kyllä, tämä koskee myös hyvin suosittuja tuotemerkkejä, kuten Samsungia ja Huaweitä.
Samsung
Voimme ainakin sanoa, että Samsung ei loista ympäristöllisen tai sosiaalisen vastuun kautta. Korealainen yritys yrittää kuitenkin parantaa tilannettaan: se on esimerkiksi asettanut tavoitteekseen kasvihuonekaasujen vähentämisen puhelinten koko elinkaaren ajan.
Ponnistelut ovat toki tervetulleita, mutta on vaikea nähdä kuinka yritys aikoo saavuttaa asetetut tavoitteet, kun se ei vielä ole selkeyttänyt konkreettisia keinojaan uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi. Yritys pyrkii kuitenkin vähentämään älypuhelimissaan olevia haitallisia aineita.
Hyvää löytyy kuitenkin myös: brändi on ottanut käyttöönsä työkalut raaka-aineiden alkuperäislähteiden tunnistamiseksi, ja suurin osa alihankkijoista on sertifioitu ongelmitta. Yhtiö vaikuttaa myös olevan huolestunut työolosuhteista raaka-ainekaivoksissaan, etenkin koboltti-kaivoksissa, joita louhitaan pääasiassa Kongon Demokraattisessa Tasavallassa. Konkreettiset toimenpiteet puuttuvat kuitenkin vielä kaivosten työolosuhteiden parantamiseksi.
Vaikuttaa siltä, että Samsung täyttää vaatimukset nipin napin., Yrityksestä puuttuu kuitenkin vielä paljon avoimuutta toteutetuista ja tulevaisuuteen suunnitelluista toimenpiteistä.
Huawei
Vaikka kiinalainen yritys on asettanut tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjensä vähentämiseksi, pitkällä aikavälillä sen aloitteet jäävät kuitenkin aika kunnianhimottomiksi. Yritys on hädin tuskin sitoutunut ympäristöä kunnioittaviin toimenpiteisiin. Esimerkiksi kielto sisällyttää ympäristöä saastuttavia aineita tuotteissa on suhteellisen tuore.
Yritys noudattaa konfliktialueiden mineraaleja koskevaa Dodd-Frank-lain normeja, mutta ei vaikuta huolehtivan tarpeeksi aseellisten ryhmien kontrolloimien alueiden väestön tuloista.
Yritys elää monilla alueilla hiljaiseloa eikä näytä olevan täysin sitoutunut ekologiseen ja vastuulliseen lähestymistapaan. Lyhyesti sanottuna, se ei ole se vihrein älypuhelin valinta.
Joten mikä älypuhelinmerkki on nyt sitten se kaikkein vastuullisin ja ekologisin valinta?
On selvää, että vain muutama yritys erottuu omaksi edukseen joukosta. Fairphone, pysyy selkeästi vastuullisen kuluttajan ensisijaisena valintana. Se on ainoa puhelinmerkki, joka on täysin sitoutunut kaikkiin näkökulmiin, jotka tekevät puhelimesta vastuullisen.
Apple puolestaan on viime vuosina edistänyt toimenpiteitään, jotka tekevät siitä hyvän valinnan. Älä myöskään unohda Blackberrya tai Nokiaa.
Vaikka älypuhelin olisi tehty mahdollisimman ekologiseksi, säännöllisten päivitysten aiheuttama ohjelmiston suunniteltu vanheneminen pakottaa kuitenkin kuluttajia luopumaan parin vuoden ikäisistä, täysin toimivista puhelimista. Tämän takia on kiinnostavaa tutustua ilmaisiin vaihtoehtoihin Androidille ja iOS:ille, mikäli älypuhelimesi päivtykset on poistettu pelistä.
No Comments