Aasialaiset ja amerikkalaiset älypuhelinmerkit ovat nousussa ja jakavat matkapuhelinten markkinaosuuden. Miksi? Sen takia, että nämä monikansalliset yritykset (puhumme nyt Samsungista, Huaweista, Xiaomista ja Applesta) panostavat maksimaaliseen tehokkuuteen ja pyrkivät vähentämään radikaalisti tuotantokustannuksiaan ulkoistamalla tuotantoaan Aasiaan. Jos olet kuitenkin kiinnostunut omistamaan Euroopassa tehdyn älypuhelimeen, joka on siis suunniteltu tai valmistettu Euroopassa, eettisistä, ekologisista tai turvallisuussyistä, löydät tästä listan Top 5 eurooppalaisesta älypuhelinmerkistä.
Lähdetäänpä pienelle Eurooppa kierrokselle.
1. Fairphone
Hollantilaisen startupin kehittämä eponyymin merkin Fairphone teki menestyksekkään tulon älypuhelinmarkkinoille vuonna 2013, tavoitteenaan valmistaa eettisiä ja ympäristöä kunnioittavia laitteita. Fairphonen suurimmat edut ovat sen korjausmahdollisuudet (kaikki osat ovat helposti vaihdettavissa) ja sen valmistusolosuhteet, sillä päinvastoin kuin suurin osa liikkeissä myytävistä matkapuhelimista, Fairphonen materiaalit on huolellisesti valittu mahdollisimman vastuullisen valmistuksen takaamiseksi. Yritys kertoo tahtovansa muuttaa elektroniikkateollisuutta perin pohjin, niin ekologisen vaikutuksensa kuin kaivosten ja kokoonpanolaitosten työolosuhteidenkin osalta.
2. Gigaset
Siirrytään sitten Saksassa tehtyihin -laitteisiin ja Gigasettiin, joka myy länsisaksalaisessa tehtaassa, Bocholtin kaupungissa valmistettuja ja koottuja älypuhelimia.
Gigasetin tuotanto on yli 6000 laitetta viikoittain, ja vaikka suurin osa komponenteista onkin peräisin Kiinasta, muoviset osat ja kuoret on puolestaan valmistettu suoraan paikan päällä. Tämän paikallisen tuotannon etu on joustavuus ja toimituksen nopeus Euroopan maihin. Automatisaation ansiosta saksalainen merkki voi tarjota älypuhelimia erittäin kilpailukykyisin hinnoin (alle 300 euroa / uusi laite).
Gigaset ei jää aasialaisten ja amerikkalaisten kilpailijoidensa varjoon Androidilla toimivilla älypuhelimillaan ja merkin viimeisimmissä malleissa on hienoja toimintoja, joita voi verrata korkealuokkaisten monikansallisten merkkien malleihin: kaksoiskamera, langaton lataus, kasvojentunnistus jne.
Jos kannat meidän tavoin huolta ympäristövaikutuksesi vähentämisestä, kiinnostut varmasti dual-SIM-korttipaikasta, jolla vältyt kahden matkapuhelimen käytöltä sekä tehokkaasta siirrettävästä akusta, joka sisältyy tähän älypuhelin malliin.
Ja huomio, kirsikkana kakun päällä! Kaikki laitteet toimitetaan 95 %:sti kierrätetystä kartongista valmistetuissa laatikoissa ja jäljellä oleva 5 % on paikallisesti tuotettu ympäristövastuullisista saksalaisista metsistä. Laatikon sisäpuoli ei sisällä yhtään muovia, ei myöskään älypuhelimen eikä lisätarvikkeiden pakkauksissa. Ei siis grammaakaan!
3. Archos
Archos, on anagrammi sanasta Crohas, sen luojan, Henri Crohas’n mukaan, joka lanseerattiin älypuhelinmarkkinoille vuonna 2013.
Ranskalainen merkki on ollut pioneerina viihde-elektroniikan saralla jo yli 25 vuoden ajan, ja voi kehua olevansa Androidin edeltäjä, koska se toi markkinoille ensimmäiset Android-tabletit.
Merkki pyrkii aina tarjoamaan laitteita jotka ovat sekä hinnaltaan että käytettävyydeltään saatavilla. Archos luottaa edelleen ranskalaiseen identiteettiinsä laajentaakseen jo lähtö- ja keskitason älypuhelinmarkkinoille vakiintunutta toimintaansa huippuluokan tuotteisiin.
4. Nokia
Ensimmäinen maailmanlaajuinen matkapuhelinten valmistaja vuodesta 1998 vuoteen 2011, (kunnes tuli Samsungin syrjäyttämäksi 2012,) on monikansallinen suomalainen brändi, jonka jättiläismäinen Microsoft osti vuonna 2013. Vuonna 2014 Bill Gatesin omistama Microsoft päätti kuitenkin lopettaa älypuhelintensa markkinoinnin Nokia-tuotemerkillä.
Itsenäinen Suomalainen yritys HDM Global osti vuonna 2016 takaisin Nokian älypuhelin busineksen Microdoftilta, ja vain kaksi vuotta brändin käyttölisenssin ostamisen jälkeen HMD Global oli markkinoinut yli 70 miljoonaa Android Nokia matkapuhelintaan! Ennennäkemätöntä!
HMD Global tulee lähiaikoina lanseeraamaan erittäin himoitun Nokia 8.3 5G -mallinsa, joka on ensimmäinen huippuluokan 5G-puhelin, luvaten erinomaista suorituskykyä. Tämä malli on saatavilla kesästä lähtien Euroopassa 599 euron hintaan.
5. Wiko
Wiko on matkapuhelinmerkki, jonka perusti Laurent Dahan vuonna 2011 Marseillessa. Tämäkin on ranskalainen yritys, mutta merkki on tänä päivänä 100 %:sti kiinalaisen Tinno Mobilen omistuksessa.
Wikolla on mahdollisuus tarjota kuluttajille tuotteita erittäin kohtuullisin hinnoin sekä laatua hyvällä akunkestolla ja suurella kestävyydellä. Merkin älypuhelimet kuuluvat muuten markkinoiden parhaiten saatavilla oleviin älypuhelimiin, koska uusia malleja on itse asiassa helppoa löytää alle 100 euron hintaan. Lisäksi tietyt mallit on varustettu dual SIM-korttipaikalla.
Wiko käyttää viestinnässään paljon Made in France -lausetta, mutta varaosat ja kokoonpano ovat yksinomaan kiinalaisia. Ranskan tiimit vastaavat puolestaan teknisten tietojen, viestinnän ja laitteiden markkinoinnin kehittämisestä.
Vaikka olemmekin tottuneet suuriin amerikkalaisiin ja aasialaisiin brändeihin, kuluttajat unohtavat helposti, että on myös mahdollista ostaa paikallisia älypuhelinmerkkejä, joiden laitteet ovat kilpailijoiden tasoisia, ja joiden tuottajat ovat myös usein paljon halukkaampia vähentämään tuotannonsa hiilijalanjälkeä.
No Comments